Her yıl ortalama 200 insanın töre cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen rapora göre töre ve namus cinayetleri en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Antalya’da görülüyor.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın verilerine göre, geçen yıl yurttaşlar en çok sağlık ve hasta haklarında ihlal yaşadı; bunu kötü muamele ve mülkiyet hakkı izledi. Töre cinayetlerinin giderek arttığını gösteren Başbakanlık raporuna göre, son 5 yılda 1100 kişi bu cinayetlere kurban gitti. En fazla töre cinayetinin işlendiği ile ise İstanbul oldu.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, 2004-2007 yılları arasında ihlal edildiği iddia edilen hak konularının ilk 10 sırası ve başvuru sayısı şöyle:
- Sağlık ve Hasta Hakkı-762,
- Mülkiyet Hakkı-652,
- Adil Yargılanma Hakkı-509,
- Çalışma ve Sözleşme Özgürlüğü-481,
- Kötü Muamele Yasağı-461,
- Ayrımcılık Yasağı-447,
- Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği-414,
- Sosyal Güvenlik Hakkı-408,
- Çevre Hakkı-377,
- Yaşam Hakkı-336.
İŞKENCE BAŞVURULARI
İşkence yasağının ihlaliyle ilgili son 4 yıl içinde başkanlık ve kurullara toplam 153 başvuru yapılırken, kötü muameleyle ilgili başvuru sayısı 461 oldu. Rapor, en fazla şikâyet edilen kurumların başında ise belediyelerin geldiğini ortaya koydu. Belediyeleri, yargı, emniyet, sağlık kurumları, bakanlık, valilik, eğitim ve öğretim kurumları, ceza ve tutukevleri takip ediyor. Raporda töre cinayetlerine de değinilirken, şu veriler aktarıldı:
Her yıl yaklaşık 200’ü aşkın insanımız bu cinayetlere kurban gidiyor. Son 5 yılda ise töre ve namus cinayetlerinden ölenlerin sayısı 1100’ü aştı. Töre ve namus cinayetleri en çok İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Antalya’da görülüyor. İstanbul açısından dikkati çeken önemli bir husus, 2007 yılında, 2006 yılına göre gerçekleşen töre ve namus cinayetleri sayısının neredeyse iki katı bir orana yükselmesidir.