Fransız Le Monde gazetesi, “En prestijli Türk bilim kurumu” olarak nitelendirdiği, TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisinin son sayısından Darwin dosyasının çıkarılmasını değerlendirirken “Türkiye’de İslamcı baskı gruplarının birkaç yıldan beri Darwin karşıtı bir kampanya yürüttüğü”nü yazdı.

ANKA

Ankara– TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisinin son sayısından Darwin dosyasının çıkarılmasının yankıları Avrupa’da da sürüyor.

Le Monde gazetesi, “En prestijli Türk bilim kurumu” olarak nitelendirdiği, TÜBİTAK’ta yaşanan olayı değerlendirirken “Türkiye’de İslamcı baskı gruplarının birkaç yıldan beri Darwin karşıtı bir kampanya yürüttüğünü”nü yazdı. “İlk defa sansür, bir kamu kuruluşunu hedef alıyor” diyen Le Monde, TÜBİTAK’tan, aynı zamanda din işleri ile görevli, Devlet Bakanı ve eski ilahiyat profesörü Mehmet Aydın‘a bağlı olarak faaliyet gösterdiğine de dikkat çekti.

Le Monde gazetesi, TÜBİTAK’taki Darwin olayını değerlendirdiği, İstanbul muhabiri Guillaume Perrier imzalı haberinde TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisince hazırlanan 15 sayfalık Darwin dosyasını çıkartma kararının Türk bilim çevrelerince kınandığını kaydetti.

Çeşitli bilim adamlarının eleştirilerine yer veren gazete, “Türkiye’de İslamcı baskı gruplarının birkaç yıldan beri Darwin karşıtı bir kampanya yürüttüğünü”nü yazdı.

İnternet siteleri sansüre uğradı

Bu çerçevede Adnan Oktar’ın (Adnan Hoca) çaba ve girişimlerine dikkat çeken gazete, “Yaratılış pozisyonlarını eleştiren çok sayıda internet sitesi Türk mahkemelerince sansür edildi” derken ünlü İngiliz bilimadamı Richard Dawkins’in sitesinin geçen Eylül’den bu yana kapatıldığını anımsattı.

“İlk defa sansür, bir kamu kuruluşunu hedef alıyor” diyen Le Monde, Bilim ve Teknik dergisinden Darwin dosyasının kaldırılmasının muhalefet ve laik çevrelerce TÜBİTAK’ın hükümetin kontrolüne geçtiğinin göstergesi olarak yorumlandığını belirtti. Gazete şunları yazdı:
“En prestijli Türk bilim kurumu olan TÜBİTAK Ağustos 2008’e kadar bağımsız olarak faaliyet gösteriyordu. Ondan sonra iktidardaki parti tarafından hükümete bağlanması için bir yasa onaylandı. Bilim kurumundan, aynı zamanda din işleri ile görevli Devlet Bakanı ve eski ilahiyat profesörü Mehmet Aydın sorumlu.”

Buna karşın gazete, Bakan Aydın’ın Darwin dosyasının geri alınmasını “hata” olarak nitelendirerek “Kurum, yanlış olsa da bilime hizmet edenlerin fikirlerini yansıması gerektiği”ni söylediğini de aktardı.