Özellikle ülkemize kaçak yollardan giren oyuncakların üzerinde bulunan boyaların kurşun içeriğinin fazla olduğu ve çocuklarda ‘kurşun zehirlenmelerine’ yol açtığı belirtiliyor
Çocukların vazgeçilmez mutlulukları olan oyuncaklar, seçimi yanlış yapıldığı zaman kâbusları haline gelebiliyor. Ülkemize kaçak yollardan giren, sokaklarda, mahalle aralarında satılan ve denetimi yapılmayan oyuncakların çocukların sağlığı ve gelişimi açısından son derece zararlı olduğu belirtiliyor. Hekimlere göre özellikle Çin malı oyuncakların üzerindeki boyalar, kurşun zehirlenmelerine yol açarak ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.
Türkiye’de satılan her 10 oyuncaktan 9’unun Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden ithal edildiği, çocuk başına yıllık oyuncak tüketimimizin 5-6 dolar seviyelerinde olduğu, AB ülkelerinde ise çocuk başına yılda 250-500 dolar düzeyinde oyuncak tüketildiği belirtiliyor.
Geçen yıllarda da dünyanın sayılı oyuncak firmaları arasında yer alan ABD şirketlerinden Mattel 20 milyona yakın oyuncağını, RC2 şirketi ise Thomas&Friends isimli oyuncak trenlerini kurşun içeren boyası nedeniyle toplatmıştı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, özellikle kaçak yollarla ülkemize giren oyuncakların üzerindeki boyaların kurşun içeriğinin fazla olduğunu vurguladı. Kasapçopur, “Bu oyuncaklarla temas eden çocuklarda kurşun zehirlenmelerine rastlanıyor. Genellikle kronik bulgularla ortaya çıkan hastalıkta çocukların büyüme, gelişme ve öğrenme yeteneklerinde bozulmalar meydana geliyor” dedi. Hastalığın akut belirtiler vermediğini bu nedenle anlaşılmasının zor olduğunu anımsatan Kasapçopur, ailelerin çocuklarında halsizlik, büyüme ve gelişiminde anormallik, tedavilere yanıt vermeme ve kansızlık gibi durumlara rastlanması halinde bir hekime başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye Oyuncakçılar Derneği Başkanı Ahmet Alioğlu ise ülkemize giren oyuncakların denetiminin son yıllarda daha da yaygın hale geldiğini anımsattı.
Alioğlu, “Büyük mağazalarda kaçak ürün yoktur ancak ufak mağazalarda, sokak aralarında bunlara rastlamak mümkündür. Yurttaşlar özellikle oyuncak alırken kullanma kılavuzu, firmanın adresi ve telefonu, hangi yaş grubuna ait olduğuna, ürünün markasının olup olmadığına dikkat etmelidir” açıklamasını yaptı.