• Türkiye sizinle gurur duyuyor

İlk gün yola çıkan gönüllü sağlık personeli, hayat kurtardı, yaraları sardı. Yardımlarda yaşanan pekçok sıkıntıyı sağlıkçılar unutturdu..

 

Van’da meydana gelen 7.2’lik depremin ardından yardımların bölgeye ulaştırılmasından vatandaşlara dağıtılmasına, çadır eksikliğine kadar pekçok konuda çeşitli sıkıntılar yaşanırken sağlık alanında hiçbir sorun yaşanmaması dikkat çekti.

Van depreminin ardından tüm Türkiye seferber olurken, gönüllü sağlık uzmanlarından oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE) kahraman personeli de tüm imkanlarıyla yardım elini depremzedelere uzattı.

Depremden çok kısa bir süre sonra bölgeye intikal eden gönüllü sağlık profesyonelleri, büyük bir özveriyle çalışarak, enkazdan çok sayıda vatandaşı sağ olarak çıkardı, depremzedelerin yaralarını sardı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da başta UMKE gönüllüleri olmak üzere tüm sağlık personeline HABERTÜRK TV ekranlarından teşekkür etti.

GÖNÜLLÜ KAHRAMANLAR: UMKE

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara UMKE Ekibi doktorlarından Hasan Kuş, Murat Şimşek ve Ulaş Avcı ile birlikte HABERTÜRK TV Ankara Temsilcisi Alican Türkoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Konuşmasına, depremin ilk saatlerinin enkaz altında kalanları kurtarabilmek açısından oldukça önemli olduğunun altını çizerek başlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Gönüllü sağlık personellerimizden oluşan UMKE ekibimizi anında olay yerine intikal ettirdik. Yirminci dakikada 2 ambulansımız acil yaralıları Patnos’a götürmek üzere yola çıkmıştı. İlk 30 dakika içinde Erciş Devlet Hastanesi personelinin hemen hemen tamamı hastane bahçesinde hizmete hazırdı. Böyle bir travmanın ardından hastaneye koştukları için teşekkür ediyorum hepsine. Çok büyük bir görev şuurudur bu” şeklinde konuştu.

“4 ÇOCUĞU SAĞ OLARAK ÇIKARDILAR”
Bakan Akdağ, “Yolda olan acil cihaz ambulansı ilk 15 dakikada Erciş’e ulaştı. Çevre illerden ambulanslar da ilk 1 saat içinde Erciş’e ulaştılar” derken, depremden çok kısa süre sonra, saat 15’te Van’daki UMKE ekibinin enkazdan 4 çocuğu sağ olarak çıkardığını açıkladı.

“1 SAATTE TÜM EKİPMANLARIYLA HAZIR HALE GELİYORLAR”
Sağlık Bakanı Akdağ, UMKE’nin çalışma şeklini ise şu şekilde anlattı:

“Bunu bir bürokratik kademe oluşturmaksınız, doğrudan bizim bakanlığımızda SAKOM adını verdiğimiz bir acil müdahale merkezimiz var. Bu merkezin telekominikasyon imkanları çok geniş. 24 saat zaten çalışıyorlar. Derhal haberleşme başlıyor. Mesela Ankara UMKE ekibine hazır olun denildiği zaman bir kişi beş kişiye haber vererek toparlanıyorlar. 1 saat içerisinde tüm ekipmanlarıyla yola çıkmak üzere hazır hale geliyorlar. Bu arkadaşlarımız sadece talimatla hareket eden insanlar olmadıkları için,
gönüllü olarak çalıştıkları ve çok da iyi eğitim almış insanlar oldukları için malzemeler evlerinde de var ve derhal harekete geçebiliyorlar.  Çevre illerden hareket 1 saat bile sürmüyor. Daha çabuk intikal edip, çalışmalara başlıyorlar UMKE ekipleri.

5 bine yakın UMKE personelimiz var. Bunlar sağlık profesyonelleri ama gönüllü insanlar. Gittikleri yerlerde ne tür sıkıntıların olabileceğini biliyorlar, ruhen hazır ve tahammüllüler.”