ÇYDD: TRT’nin yaptığı haksızlık

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, TRT’de yayınlanan ”Büyük Takip” adlı programda, derneğin vefat eden eski başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’a hakaret edildiği ve iftirada bulunulduğu iddialarıyla ilgili olarak, ”Türkan Saylan’a yapılan haksızlık, insan haklarına yapılmış en büyük haksızlıktır” dedi.

İstanbul– İstanbul Tabip Odası ve Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği’nce düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Çelikel, toplantının Saylan’ı anma, onunla ilgili duyguları dile getirme ve hukuksal süreci anlatmayı içerdiğini söyledi. Bazı televizyonların, gazetelerin ve dergilerin, Saylan’ı bahane ederek ÇYDD aleyhine, çok ağır ve haksız suçlamalarda bulunduğunu savunan Çelikel, bunların Saylan’ın yaşadığı dönemde de yapıldığını belirtti.

TRT’de yayınlanan programdan dolayı çok üzüldüklerini dile getiren Prof. Dr. Çelikel, ”TRT bir devlet televizyonudur, TRT, tarafsız bir televizyondur. Ancak görülmekte olan bir dava hakkında ve bugün hayatta olmayan bir kişiyi kullanarak ona karşı olan sevgiyi, güveni ortadan kaldırmak ve dolayısıyla Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni etkilemek için inanılmaz ağır suçlamalarda bulundu” diye konuştu.

Çelikel, program nedeniyle TRT’yi, uyarılması için RTÜK’e ve ayrıca programda konuşan iki gazeteciyle birlikte Basın Konseyi’ne şikayet ettiklerini, programın müdürü, yapımcısı, sunucusu ve yönetmeni hakkında da 4 ayrı ceza kanunu maddesinden suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Çelikel, ”Türkan Saylan’a yapılan haksızlık, insan haklarına yapılmış en büyük haksızlıktır” dedi.
 

Ortak açıklama

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de İstanbul Tabip Odası ve derneğin hazırladığı ortak açıklamayı okudu. Açıklamada, Saylan’a yapılan saldırıların, TRT’de yayınlanan ‘‘Büyük Takip” adlı programla, her türlü ahlaki ölçütün dışına çıktığı öne sürülerek, şunlar kaydedildi:

”Söz konusu programın yer aldığı devletin resmi radyo televizyon kurumu, kendisine verilmiş iletişim, eğitim, haber gücünü, Türkan Saylan’ı konu edindiği bu temelsiz programla sorumsuzca kullanmıştır. ‘Çamur at, izi kalsın’ anlayışıyla Saylan’a ve ilişkisi bulunduğu kurumlara saldıranlar, Saylan’ın mücadele ettiği karanlığı sürdürmek için uğraşan insanlardır.

Bu saldırı korkudan kaynaklanmaktadır. Saylan’a iftira atanlara tokat gibi cevap, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin bursuyla okuyan on binlerce genç, binlerce ‘Kardelen’, onun iyileştirdiği binlerce hasta, yardım ettiği binlerce insan ve yetiştirdiği yüzlerce hekimdir. Sayın hocamız Türkan Saylan’a karşı atılan bu iftiraları kınıyoruz.”