İngiliz The Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın parti grubundaki konuşmasına dikkat çekerken “Türk Başbakanı, İslamcılar ve laik yargıçlara, çatışmaktan kaçınma çağrısını yaparak ayakta kalma mücadelesini veriyor” yorumunu yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP grubundaki konuşmasının yurt dışındaki yankıları sürüyor. The Guardian gazetesi, “Türk Başbakanı, İslamcılar ve laik yargıçlara, çatışmaktan kaçınma çağrısını yaparak ayakta kalma mücadelesini veriyor” yorumunu yaptı.

İngiliz The Guardian gazetesi, Türkiye’deki son gelişmeleri Robert Tait imzalı İstanbul kaynaklı iki ayrı haberinde değerlendirdi. Gazete, “Türk Başbakanı, İslamcılar ile laik yargıçlara çatışmaktan kaçınma çağrısını yaparak ayakta kalma mücadelesini veriyor” başlığını kullandığı haberinde şunları yazdı:
“Türkiye’nin zor durumundaki başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (Salı günü), ülkeyi bölmekle, partisini kapatmakla ve kendisini görevinden uzaklaştırmakla tehdit eden, devletin laik kurumları ile güç mücadelesinde gerilimleri azaltmaya çalışarak siyasi kariyeri kurtarmayı amaçlayan bir girişim yaptı.”

“ERDOĞAN’IN TONU UZLAŞICI”

Erdoğan’ın destekçilerini ve ülkenin en üst düzey yargıçlarını “güçler arasındaki çatışmayı” önlemeye çağırdığını belirten gazete, “Tonu, hükümetin önde gelen diğer şahsiyetlerine göre çok daha uzlaşıcı idi ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisinin kapatılmasına ilişkin başka bir davaya bakmaya başlamadan önce mahkemeyi karşısına almayı önlemeye yönelik gibi görünüyordu” yorumunu yaptı.

The Guardian, bazı AKP üyelerinin çok daha sert bir çizgi benimsediklerini, birçok AKP milletvekilinin de mahkemeyi yetkiyi aşmakla suçladığını ve meclisin kararı iptal etmek üzere harekete geçmesini talep ettiklerini kaydetti.

Bazı analistlerin Erdoğan’ın konuşmasını, “yargıda ve ordudaki düşmanlarını” yatıştırmaya yönelik son bir çaba olarak yorumladığını belirten gazete, türban yasağını kaldıran düzenlemenin dindar muhafazakarların alkışlarıyla Meclis’ten geçtiğini ancak laiklerce protesto edildiğine dikkat çekti.

Gazete, “Kökleri siyasi İslam’da olan ancak orta sınıftan destek alan AKP, din özgürlüğü gerekçesiyle reformun şampiyonluğunu yaptı ve laikliğe tehdit oluşturmadığında ısrar etti” diye yazdı.

“BİRİNCİ PARTİ KAPATMA DEĞİL, SONUNCUSU DA OLMAYACAK”

İngiliz gazetesi, Türkiye’de daha önce çok sayıda partinin kapatıldığına dikkat çektiği “İlk yasak değil, sonuncusu da olmayacak” başlıklı diğer haberinde ise 1962 yılından bu yana 24 partinin kapatıldığına işaret etti.

Anayasa çerçevesinde partilerin laiklik karşıtı faaliyetlerden dolayı da kapatılabildiğini belirten gazete, AKP hakkındaki davanın, partinin tüm itirazlarına karşın bu kategoriye girdiğinin öne sürüldüğüne dikkat çekti.

AKP destekçilerinin “laikler veya Kemalist kurumları”nın partiyi tehdit olarak gördüğü için partiye saldırdığını iddia ettiklerini yazan gazete, husumetin, ilk olarak geçen yıl askerlerin “başarısız” bir biçimde Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına seçilmesine karşı çıkmaları ile suyun üstüne çıktığını belirtti.