AKM artık protestolara ‘seyirci’

İki yılı aşkın süredir kapalı olan AKM temsillere ‘sahne’ olmaktan çıkıp protestolara ‘seyirci’ olmaya başladı. AKM, önceki gün Kültür Sanat-Sen öncülüğünde suç duyurusunda bulunan STK’lerin ardından dün de İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın basın toplantısına tanıklık etti.

İstanbul’un ‘sanat mabedi’ Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM), yenilenmek üzere kapatılmasının üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçti ve AKM artık temsillere ‘sahne’ olmaktan çıkıp, kapısının önündeki açıklamalara, protestolara ‘seyirci’ olmaya başladı.

Önceki gün Kültür, Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası’nın (Kültür Sanat-Sen) öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları temsilcilerinin, AKM’nin onarımında ihmali ve kusuru olanlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını açıklamasının ardından, dün İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ilk kez AKM ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Ajans’ın Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, şimdiye kadar yaşanan gelişmeleri uzaktan izlemeyi tercih ettiklerini ancak önceki gün yaşanan gelişmeden sonra bir açıklama yapmak ve gelinen son noktayı kamuoyuyla paylaşmak istediklerini belirtti.

Basın açıklamasına “Bunu ister meydanda bir açıklama, ister bir meydan okuma olarak kabul edin” diyen Avdagiç, 2008’den bu yana İstanbul 2010 AKB Ajansı’nın AKM ile ilgili yaptıklarını özetledi. AKM’nin yenilenmesinin Ajans tarafından sadece bir tadilat projesi olarak görülmediği söylenen açıklamada, oluşturulan öncü projenin Kültür Sanat-Sen’in Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı dava sonucu İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nce durdurulduğu, bu nedenle ajansın, AKM’nin onarımıyla ilgili başlattığı her türlü çalışmayı durdurmak zorunda bırakıldığı belirtildi.

Açıklamada durdurma kararı sonrasında Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, Devlet Opera Balesi Genel Müdürü, yürütmeyi durdurma kararı aldıran Kültür Sanat-Sen, ilgili meslek örgütleri temsilcileri, projeyi hazırlayan mimari büro temsilcileri ile bir araya gelen Ajans’ın, projeyi revize ettiği ancak Kültür Sanat-Sen’in, İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde devam eden projenin iptali istemiyle açtığı davayı geri çekmemesi nedeniyle Koruma Kurulu’nun yeni projeyi değerlendirmeye almadığı da vurgulandı.

AKM projesini hayata geçiremedikleri için çok üzgün olduklarını söyleyen Avdagiç, AKM’nin kapalı kalmasından şikâyet edenlerin, gerçekte kapalı kalmasına neden olanlar olduğunu söylerken, “Bize bu işi yaptırmayanları kamuoyuna şikâyet ediyoruz” dedi.

Avdagiç, AKM’yi geleceğe taşıyacak uygulama modeli oluşturulması durumunda, ajansın gereken katkıyı vermeye hazır olduğunu da belirtti.