Kemal Kılıçdaroğlu’nun görkemli bir Kurultay’da ve büyük bir destek ile CHP Genel Başkanlığına seçilmesi dünyada da yankılandı. Yabancı medya, “Türk Gandi muhalefete liderlik yapacak”, “Analistler, partiye yeni bir soluk verebileceğini sölüyüyorlar”, “Türk solu için çok olumlu bir işaret”, “APK’lilere ilişkin yolsuzluk dosyaları ile gündemi etkilemişti” dedi.

Londra/New York– Kemal Kılıçdaroğlu’nun görkemli bir Kurultay’da ve büyük bir destek ile CHP Genel Başkanlığına seçilmesi dünyada da yankı buldu. Yabancı medya “Türk Gandi muhalefete liderlik yapacak”, “Analistler, partiye yeni bir soluk verebileceğini sölüyüyorlar”, “Türk solu için çok olumlu bir işaret”, “APK’lilere ilişkin yolsuzluk dosyaları ile gündemi etkilemişti” gibi yorumlar yapıldı.
 

FT: Türk Gandi muhalefete liderlik yapmak için seçildi

İngiliz Financial Times gazetesi, “Türkiye’nin ana muhalefet partisi, gelecek genel seçimde iktidardaki İslami eğilimli AK Parti’ye meydan okumak üzere yeni lideri olarak yolsuzluklara karşı mücadele eden birini seçti” diye yazdı. “Aralarında askerler ve üst düzey yargıçların bulunduğu laik güçleri temsil eden CHP’nin uzun yıllarca parti liderliğini yapan Deniz Baykal’ın, seks videosu skandalının ardından istifa etmesi nedeniyle altüst olduğu”nu kaydeden gazete, Baykal döneminde CHP’nin birçok reformu bloke ettiğini, ülkenin değişen gerçeklerden habersiz olmakla suçlandığını kaydetti.

Ahmet Duran Demir adındaki 67 yaşındaki emeklinin “Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’deki yoksuzluğu yeneceğine ve herkes için eşitlik getireceğine güveniyorum. O bizim umudumuz” sözlerini de aktaran gazete, 43 yaşındaki turizmci Özlem Kalay‘ın “O CHP için çok, çok büyük bir şanstır” değerlendirmesini de yansıttı.

Financial Times, habere son verirken de “Analistler, nüfusu çoğu Kürt olan Güneydoğu’dan gelen, yumuşak sözlü, CHP yönetim kadrolarından Kılıçdadoğlu’nun Temmuz 2011’de yapılması gereken seçimler öncesi partiye yeni bir soluk verebileceğini söylüyorlar” diye yazdı.
 

NYT: Türk solu içi çok olumlu bir işaret

ABD’nin büyük gazetelerinden New York Times ise, “Kamu yolsuzluklarına muhalefeti ve hükümette şeffaflığa desteğiyle tanınan 61 yaşındaki Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti lideri seçilmesi ile Cumhuriyet Halk Partisi veya CHP, ülkenin laik solunun temsilcisi olarak imajını yeniden tesis etmeyi umuyor. CHP’nin etnik azınlıklara daha çok hak verme isteksizliği, siyasete elitist yaklaşımı ve işçi sınıftan seçmenlerle bağ kurma başarısızlığı, sık sık gerileyen popülaritesinden ve son on yılda tekrarlanan seçim yenilgilerinden sorumlu tutuluyor” yorumunu yaptı.

Rekor sayıda delegelerin Kılıçdaroğlu için oy kullandığını belirten gazete, Rahşan Ecevit‘in Kurultay’a katılmasına da dikkat çektiği haberinde “Uzun bir süreden beri bölünmüş olan birçok sol eğilimli grup, en az şimdilik, siyasi çevrelerde sakin kişiliği, kendisine ‘Gandi Kemal’ lakabını kazandıran Sayın Kılıçdaroğlu’nun liderliğinin altında birleştiği gibi görünüyor” ifadesini de kullandı.

NYT, birçok analistlerin, Kılıçdaroğlu’nun seçilmesini Türk sol için çok olumlu bir işaret olarak gördüklerini söylediklerini de kaydederken, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde CHP’nin, güçlü İslami kökleri ve işçi sınıfı arasında yaygın popülaritesi olan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne(AK Parti) karşı çok daha güçlü bir performansına göstermesi bekleniyor” diye yazdı.
 

BBC: AKP’lilere ilişkin yolsuzluk dosyalarıyla gündemi etkilemişti

İngiliz yayın kurumu BBC, Kılıçdaroğlu’nun bazı AKP’lilere ilişkin yolsuzluk iddialarıyla gündeme geldiğini ve gündemi etkileyen bir siyasetçi olduğunu belirterek Kılıçdaroğlu’nun Kurultay’da coşkuyla ve “Hoş geldin sakin güç”, “Hoş geldin halkın adayı” gibi anonslarla karşılandığını kaydetti. Kılıçdaroğlu’nun, protokole ayrılan yerlere ancak 30 dakikada ulaşabildiğine dikkat çeken BBC, “Kılıçdaroğlu’nun jest yaparak kendisine ayrılan yere değil, delegelerin arasına oturdu” dedi.