Amerikalı oyuncu Dustin Hoffman’ın canlandırdığı “Yağmur Adam” filmine esin kaynağı olan Kim Peek hayatını kaybetti.

Washington– Salt Lake City Tribune gazetesi, hafızasıyla şaşırtan dahi Kim Peek‘in cumartesi günü Salt Lake City’de kalp durması sonucu 58 yaşında hayata veda ettiğini duyurdu.

Peek’in babası Fran Peek, gazeteye yaptığı açıklamada, 16 ayda Shakespeare’in tüm eserlerini, İncil ve Tevrat’ın tamamını okuyan oğlunun haftalardır solunum yollarından rahatsız olduğunu belirtti. Utah Üniversitesi’nden nöropsikiyatr Daniel Christensen de gazetedeki açıklamasında, “O, benzersizdi. Hafızası ve bilgisi inanılmazdı” ifadesini kullandı.

Alışılmadık ezber yeteneğine sahip Peek, senarist Barry Morrow ile 1984’de bir toplantıda karşılaşmış ve Morrow’a ilham kaynağı olmuştu. 1988’deki “Yağmur Adam” filmi “en iyi erkek oyuncu” da dahil olmak üzere 4 Oscar ödülü kazanmıştı.

Beyin kökünde bulunan beyinciği tam gelişmemiş, iki beyin lobunu birbirine bağlayan köprücükler olmadan doğan Peek, 4 yaşına kadar konuşamamış, doktorlar Peek’in zeka geriliği olduğunu düşünerek, ailesine oğullarının özel eğitim almasını önermişti. Ancak Peek daha sonra yetenekleriyle herkesi şaşırtmaya başlamıştı. IQ testlerinde vasat sayılacak 87 puana ulaşabilen, tek başına giyinemeyen Peek’in hafızasında 9 bin kitap bulunduğu sanılıyor.

Peek, herhangi bir tarihin haftanın hangi gününe denk geldiğini söyleyebiliyordu. ABD’deki bazı kentlerin haritalarını hafızasına kaydetmiş olan Peek, dünya tarihindeki büyük olayları, tarihlerini hatırlıyordu. Filmleri, konuları ve oyuncularıyla hatırlayan Peek, telefon kodlarını ve posta kodlarını da ezbere biliyordu.

İnsan beyninin sırlarına ermeye çalışan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın da dikkatini çeken Peek, yakınlarına göre münzevi hayat sürüyor, gittiği kütüphanelerde sürekli kitap okuyordu