Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros Körfezi, su altı zenginlikleri, tertemiz kumsalları ile amatör ve profesyonel dalgıçları bölgeye çekiyor.
İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla dalıcıların gözdesi olan Saros, özel firmalar tarafından düzenlenen dalgıçlık kursları sayesinde her hafta onlarca dalış meraklısını ağırlıyor.
Özel firmaların düzenlediği dalgıç kurslarına katılarak teorik eğitimin ardından, dalış yapan kursiyerler, Saros Körfezi’nin mavi derinliklerinde harika bir dünyayı keşfediyor.
Saros Körfezi’nde dalış kursu düzenleyen Tayfun Karataş Dalıcılık Okulu eğitmeni Tayfun Karataş, yaptığı açıklamada, Saros Körfezi’nin önemli dalış merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
Saros Körfezi’nde 35 yıldır dalış yaptığını ifade eden Karataş, körfezin 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yaptığını söyledi.
Bu özellikleri ile Saros’un, deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirildiğini vurgulayan Karataş, şöyle devam etti:
”Kaptan Cousteu 1970’li yıllarda gemisi ‘Calipso’ ile Türkiye’yi ziyareti sırasında bu körfezde dalış yapmış ‘kızıl denizin kuzey versiyonu olarak’ nitelendirmiştir. Körfezde yapılan araştırmalarda 243 çeşit deniz canlısının yaşadığı tespit edilmiştir.
Ben 35 yıldır İbrice Limanı’nda dalıyorum. Çünkü İbrice, Saros Körfezi’nde en çok tercih edilen yerdir. İbrice Limanı etrafında ve daha açıktaki kayalıklarda, birçok dalış noktası bulunuyor. Eğitimleri burada veriyoruz. Bunun dışında Minnoş Kayalıkları, Harmankaya ve Toplar Burnu önemli dalış noktalarıdır. Kısaca, Saros Körfezi dünyadaki nadir koylardan bir tanesi. Körfez, kendi kendini temizleme özelliğine sahip.”
Bilinçsiz avlanma önlenmeli
Karataş, Saros Körfezi’nde bilinçsiz avlanma ve kıyılara yeteri kadar önem verilmemesi nedeniyle gün geçtikçe canlı sayısının azalmasına neden olduğunu ifade etti.
Karataş, şöyle devam etti:
”Saros’ta gün geçtikçe canlı sayısı azalmakta, çünkü bilinçsiz avlanma yapılmakta. Bu mutlaka önlenmeli. Burada dalış turizmini geliştirmek için bir takım aktiviteler yapmak gerekli. Bunlardan bir tanesi bize göre yapay resif ve batıklar. Batıkları valilik kanalıyla temin edip burada batırabiliriz. Bodrum ve Kaş’ta uygulanıyor. Hurdaya çıkmış kargo uçaklarını ya da gemileri alıp burada batırabiliriz.
Bu konuda bölgedeki yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri destek olmalı. Ayrıca, federasyonumuzun bu konuya sahip çıkması gerekir. Edirne Valisi Mustafa Büyük bu konuda bizlerle toplantılar yapıyor. Yakında bir batığımız olacak.”
Dalgıç Eğitmeni Ahmet Us da Saros bölgesinde birçok dalış noktası olduğunu ifade etti. Bunlardan bir tanesinin Kiremitlik olduğunu anlatan Us, ”onun haricinde Asker Taşı, Cennet Cehennem gibi pek çok dalış noktası var. Buraları genellikle plankton bakımından çok zengin olduğu için canlı barındıran noktalar. Saros Körfezi dünyadaki nadir koylardan bir tanesi ” dedi.
Saros’ta ilk dalış
Kursiyerlerden Bahar Akyüz de, ilk dalışını gerçekleştirdiği Saros’tan çok keyif aldığını söyledi.
Dalmanın hiçbir zorluğu bulunmadığını vurgulayan Akyüz, ama buna rağmen ilk dalışın heyecanını yaşadığını kaydetti.
Su altının çok güzel olduğunu da anlatan Akyüz, ”burası bambaşka bir dünya. Dalgıçlığı herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.