Sağlık Bakanlığı’nca gönderilen sigara bırakma ilaçlarının alışkanlıktan kurtulmakta zorlanan tiryakilere ücretsiz verilmeye başlanması sigara bırakma polikliniklere müracaatı arttırdı.
Sigara alışkanlığından kurtulmak için polikliniklere başvuran tiryakilere psikolojik destekle tedavi yolunun denenmesinin ardından başarılı olunmazsa nikotin bandı, daha sonra da ilaç öneriliyor.
Nikotin bandıyla da alışkanlığından vazgeçemeyen tiryakiler için tedavide son aşama olan ve fiyatlarının 500 lirayı aşması nedeniyle temininde sorunlar yaşanan ilaçların ücretsiz dağıtılmasıyla tedavide başarı oranının artması hedefleniyor.
Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Metin Çelikiz, kendilerine müracaat eden vatandaşların sigara alışkanlıklarıyla ilgili test yapılmasının ardından cihazla vücutlarındaki karbonmonoksit miktarını ölçtüklerini söyledi.
Tiryakilere öncelikle psikolojik destek verdiklerini, bundan sonuç alamamaları durumunda nikotin bandı önerdiklerini anlatan Çelikiz, şöyle konuştu:
”Nikotin, mutluluk hormonunun yerini alıyor. Bundan dolayı ilk 72 saat bizim için çok önemli. Bu süreyi sigara içmeden tamamlayanlar alışkanlıktan daha rahat kurtuluyorlar. Nikotin bandından da sonuç alamazsak ilaç tedavisine geçiliyor. İlaç tedavisinde kesin sonuç elde edebiliyoruz. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden ilaçların ücretsiz dağıtılması çalışması kapsamında Ankara’da eğitim aldık. Hazırlanan bilgisayar programı doğrultusunda tiryakilere ilaçlar veriliyor. İki tip ilaçtan hangisinin alınacağını program tayin ediyor. Müracaat edenler ilk başvurularının ardından 4-11 gün içinde polikliniklere gelmesi durumunda uygulamadan yararlanabiliyor. Söz konusu sürede gelmeyenler 6 ay süreyle haklarını kaybediyorlar.”
Hedef madenciler
Çelikiz, bakanlıktan 50 kutu ilacın gönderildiğini, bunların dağıtımına başladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
”Daha sonra yeni ilaçlar gönderilecek. Herhangi sosyal güvencesi olmayan kişiler de ücretsiz ilaç için müracaat edebiliyor. Polikliniğimize 2010’da 376 tiryaki gelmişti. Şu anda 2,5 aylık sürede başvuru sayımız 376’ya ulaştı. Bunda ilaçların ücretsiz verilmeye başlanması etkili oldu.
Türkiye Taşkömürü Kurumundaki madencilerde sigara içme oranı oldukça yüksek. Daha önce 5 bin kişinin üzerinde yaptığım çalışmada yüzde 85 oranında sigara içme alışkanlığı tespit ettim. Sigara dumanı titrek tüyleri felç ettiği için madencilerde tozlar akciğere fazla oranda takılıyor. Fazla oranda sigara içen madenciler hedef kitlemizdir. Bunların kesinlikle sigara içmemesi lazım.”
Dönem dönem sigara polikliniğine başvuran herkese, ”Sigara dumanı değil, manolya soluyun” sloganıyla manolya tohumu dağıttıklarını anlatan Çelikiz, ekilmelerinin ilk yılında fide, daha sonraki yıllarda hoş kokulu ağaca dönüşen manolyanın, sigarayı bırakan insanların verdiği mücadelenin birer anıt gibi yaşaması için seçildiğini kaydetti.
Polikliniğe başvuranlardan 26 yaşındaki Yüksel Maşalıoğlu, 9 yıldır günde 1 paket sigara içtiğini belirterek, ”Alışkanlıktan kurtulmak için polikliniğe müracaat ettim. Bugün ilacımı aldım. Umarım yarar sağlar” dedi.