Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin, sigarayı bırakmak için ilk önce iradenin kuvvetlendirilmesi gerektiğini, sigaranın zamana yayılarak değil bir anda bırakılmasının etkili olacağını söyledi.
Konya– Bir Hayalim Var Eğitim, Sağlık, Kültür ve Çevre Derneği Konya Şubesi tarafından, 9 Şubat ”Dünya Sigarayı Boykot Günü” dolayısıyla, Konya Dedeman Otel’de ”Sigarasız Ailem ve Sigarasız Beldem” projesi kapsamında toplantı düzenlendi. Derneğin Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, toplantının açılış konuşmasında, gelecek nesillerin sağlıklı bir hayat sürmesi için sigara içenleri sigara bırakmaya davet ettiklerini söyledi.
Bir takım maddi kazanç elde etmek isteyenlerin çocukları hedef olarak gördüğünü savunan Dikici, dünya markası olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin sigara engeliyle karşı karşıya olduğunu, bu engelin toplum desteğiyle aşılacağının mümkün olduğunu belirtti.
Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Kutsi Öncü ise gelişmiş ülkelerin sağlık politikasının, hastalığa yakalanmadan önce önlem alınması şeklinde olduğunu söyledi. Hastane açılarak ya da çok sayıda ilaç üretimi yapılarak hastalıklarla mücadele etmenin yetersiz olduğunu ifade eden Öncü, şunları kaydetti:
”Sağlığın evrensel ilkeleri; temiz hava, dengeli beslenme, spor yapma gibi kurallardır. Bunlardan temiz havayı yok eden en etkin şey de sigaradır. Bunun yanı sıra, insan vücudunda her gün 1 trilyon civarında hücre ölürken 1 trilyon hücre doğar. Yani insan vücudundaki hücreler 100 günde yenilenir. Ancak yenilenmeyen bazı bölgeler ve organlar vardır. Beyin hücreleri, sinir hücreleri, kalp kası, akciğer, böbrek ve kadınlarda yumurtalıklar insan vücudunun yenilenmeyen organlarıdır. Sigaranın bu organlarımıza zararı oldukça fazladır.”
Sigara nasıl bırakılır?
Toplantıya katılan Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin de dünya genelinde günde 300 bin kişinin sigara nedeniyle öldüğünü açıkladı. Sigaranın zararlarının insan vücudunda yavaş ve sinsice ilerlediğini belirten Pişkin, şöyle devam etti:
”Sigarayı bırakmak için önce irademizi kuvvetlendirmeliyiz. Sigara bir anda bırakılmalıdır, zamana yayarak sigara bırakılmaz. Bırakan kişiler sigarayı hatırlatacak ortamlardan uzak durmalıdır. Sigara aklına geldiği zaman bu kişi spora yönelmeli, strese girmemelidir.” Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday da bütün ilahi dinlerde ”dinin, canın, aklın, malın, neslin korunması” ilkelerinin bulunduğunu belirtti.
Sigaranın bazı din adamları tarafından ”mekruh” bazı din adamları tarafından da ”haram” olarak nitelendirildiğini anımsatan Özbuğday, ”Zararları konusunda herkes hemfikirdir. Hem tıbben hem dinen zararlı olduğu belirlenmiştir. Ama son yıllarda sigaranın sağlığa ciddi anlamda zarar verdiğini söyleyip, sigaraya ‘haram’ diyen din adamı sayısı arttı” diye konuştu.