Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl sinemaseverlere 2009 ve 2010’un yeni yapımlarının yanı sıra sinemanın unutulmaz klasikleri ve usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 22 bölümde, 57 ülkeden 243 yönetmenin 200’ün üzerinde filminden oluşan zengin bir program sunacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl altıncı kez Akbank sponsorluğunda düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali 3-18 Nisan tarihlerinde yapılacak. Festivallere yıllardır ev sahipliği yapan Emek Sineması bu yıl kapalı olduğu için 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Emek Sineması’nı hem etkinlikler hem de gösterimler için mekân olarak kullanamayacak. Festival bu yıl da dünya sinemalarından bir dizi yönetmen ve ünlü yıldızı da İstanbul’da ağırlarken, bu isimler arasında kendisine yaşam boyu ödülü verilecek olan ünlü İtalyan sinemacı Marco Bellocchio yanı sıra, ünlü yıldız Jane Birkin de bulunuyor.
İstanbul Film Festivali bu yıl sinemaseverlere 2009 ve 2010’un yeni yapımlarının yanı sıra sinemanın unutulmaz klasikleri ve usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 22 bölümde, 57 ülkeden 243 yönetmenin 200’ün üzerinde filminden oluşan zengin bir program sunacak. 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin İKSV’nin yeni binasında yapılan basın toplantısında, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Uluslararası İstanbul Film Festivali Yönetmeni Azize Tan ve Festival Sponsoru Akbank’ın Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü festivale ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Uluslararası İstanbul Film Festivali Yönetmeni Azize Tan, Festivalin sinemaseverlere, bu yıla özel yeni bölümler, ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri ve partilerin de olduğu dopdolu bir iki hafta vaat ettiğini söyledi.
Festivalin ana mekanı Emek Sineması bu yıl kapalı
Azize Tan konuşmasında, Festivalin bu yıl kapanan sinemaların yarattığı olumsuz bir ortamda yapılacağını ifade ederek, “Festivalin ana mekanı olan Emek Sineması maalesef kapalı durumda. Bu yıl Emek Sineması’nı kullanamayacağız. Beyoğlu Sineması ise festival filmleriyle ayakta durma çabası veriyor. Sinepop’un da festival sonrasında kapanma ihtimali var. Sinema, Beyoğlu ile var ve biz bu özelliğinin devamını istiyoruz. 2011 yılı için de Emek Sineması’nın yine Festivalin ana mekanı olması için girişimlerimizi sürdürüyoruz ve bu yöndeki tüm çabaların da takipçisi olacağız” dedi.
Akbank 3 yıl daha sponsor olacak
Akbank adına konuşan Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü, kültür ve sanatın Akbank için en önemli sosyal sorumluluk alanlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “29 yıldır hayatı hayalle buluşturan İstanbul Film Festivali Avrupa’nın önde gelen sanat etkinlikleri arasında yer alıyor. Bu başarısından dolayı İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nı kutluyoruz. Bu önemli festivale Akbank olarak önümüzdeki 3 yıl daha destek verme kararı aldığımızı sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.
29. Uluslararası İstanbul Film Festivali; Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi tarafından da destekleniyor. Ayrıca, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2010 yılında gerçekleştireceği tüm İstanbul Festivalleri’ne destek veriyor. 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 2 Nisan Cuma akşamı Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak açılış töreniyle başlayacak.
Festival biletleri ne zaman, nerede?
Uluslararası İstanbul Film Festivali biletleri 20 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sinemaseverler biletlerini Beyoğlu’nda Atlas ve Yeni Rüya, Kadıköy’de Kadıköy sinemalarında açılacak gişelerden, İKSV binası ve Biletix’ten satın alabilecekler.
Azize Tan, sinemaseverlerin, bu yıl da İstanbul Film Festivali’nde filmleri yine çok uygun fiyatlara izleme şansına sahip olacaklarını, biletlerde düşük fiyat uygulamasının, iki yıldır olduğu gibi bu yıl da süreceğini ve bilet fiyatlarında bir değişikliğe gidilmediğini söyledi. Festivalde biletler tam 10 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 TL olacak. Hafta içi gündüz seansları ise 3,50 TL. Akbank Galaları’nın bilet fiyatları 15 TL. Festivalin Türk Sineması bölümünde yer alan filmler için de bilet fiyatı tüm seanslarda yine 3,50 TL olacak. Lale Kart sahipleri her zaman olduğu gibi yine biletlerini öncelikli ve indirimli almaya devam edecek. Üniversite ve lise öğrencileri için bu sene özel olarak çıkarılan PasoFilm! Kartı ise festival boyunca özel avantajlar sağlayacak. Festival Sponsoru Akbank’ın Axess kart sahipleri ise (hafta içi gündüz seansları ve Türk filmleri hariç) Festival boyunca satın alacakları biletlerde yüzde 20 özel indirimden yararlanacak.
Festival’de Sinema Onur Ödülleri
Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin bu yılki Sinema Onur Ödülleri, Türk sinemasına yıllar boyu emek vermiş üç değerli sanatçıya, Kadir İnanır‘a, Mevlüt Koçak‘a ve Feyzi Tuna‘ya verilecek. 2 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek İstanbul Film Festivali açılış töreninde ödülleri verilecek bu üç büyük sanatçıdan Kadir İnanır’ın başrolünü üstlendiği Atıf Yılmaz‘ın unutulmaz filmi Selvi Boylum Al Yazmalım, Groupama’nın sponsorluğunu üslendiği “Türk Klasikleri Yeniden” özel gösterimiyle 7 Nisan Çarşamba akşamı sinemaseverlerle buluşacak. Feyzi Tuna‘nın Kuyucaklı Yusuf adlı filmi de festival kapsamında gösterilecek.
Festival’de Yaşam Boyu Başarı Ödülleri
Bu yıl festivalin yaşam boyu başarı ödüllerinden ilki İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden, yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncu Marco Bellocchio‘ya sunulacak. “Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümünde Vincere / Yenmek adlı son filmi de gösterilecek olan Bellocchio’ya ödülü 2 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilecek açılış töreninde verilecek. Festivalin ikinci yaşam boyu başarı ödülü, aynı zamanda Uluslararası Altın Lale jürisinin başkanlığını da üstlenen Klaus Maria Brandauer‘e verilecek. Özellikle Istvan Szabo‘nun Mephisto adlı filmindeki rolüyle hafızalarımıza kazınan Avusturyalı oyuncuya ödülü 17 Nisan Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda düzenlenecek kapanış töreninde sunulacak.
Festival’de Altın Lale heyecanı
29. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünden bir filme verilen Altın Lale ödülü bu yıldan itibaren Şakir Eczacıbaşı anısına verilmeye başlanıyor. Uluslararası Yarışma filmleri, Altın Lale ödülü için festivalin ikinci haftasında izleyicilerle uluslararası jürinin huzuruna çıkıyor. 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını, bu yıl ünlü oyuncu Klaus Maria Brandauer üstleniyor. Sinema çevrelerinde ses getiren, birbirinden etkileyici 11 filmin yarışacağı Uluslararası Yarışma’ya yalnızca sanat ve sanatçı üzerine olan filmler ya da edebiyat uyarlamaları katılabiliyor. İstanbul Film Festivali’nde “Türk Sineması” sponsorluğunu geçen 21 yıldır olduğu gibi bu yıl da Efes Pilsen üstleniyor. 2009-2010 sezonunda yapımı tamamlanan Türk filmlerinin bir araya geldiği Türk Sineması bölümünde, Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türk Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 50’ye yakın kurmaca ve belgesel film yer alıyor. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması dolayısıyla İstanbul Film Festivali de İstanbul’da geçen, İstanbul’u konu eden Türk ve yabancı filmlerden oluşan özel bir seçkiyi programına dâhil ediyor.
Festival’de her gece bir Akbank galası
İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri festivalin ilk dokuz gecesi 21.30 seanslarında Atlas Sineması’ndaki Akbank Galaları’nda ağırlayacak. Bu kapsamda 9 film gösterilecek.
İstanbul Film Festival bu yıl, en yaygın, en zor ve en keyifli sinema türü komediye özel bir bölüm ayırıyor. Comedymax sponsorluğunda gerçekleştirilen Antidepresan başlıklı bölümde, hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya farklı açılardan bakan 10 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin yeni bölümlerinden “Büyüleyici İsyancılar: Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Bağımsız Sinemacılar Seçkisi”, Ortadoğu ülkelerinin çağdaş ve bağımsız sinemalarını bir araya getiriyor. Bu bölümde 11 film yer alıyor.
Festival’in vazgeçilmez bölümleri
İstanbul Film Festivali’nin Sabah Gazetesi sponsorluğundaki bölümü Dünya Festivallerinden, festival izleyicisine tanınmış yönetmenlerin saygın festivallerde gösterilen çoğu ödüllü son yapıtlarından 23 film sunuyor. NTV’nin sponsorluğunu üstlendiği NTV Belgesel Kuşağı’nda bu yıl çevre kirliliği, müzik, plastik sanatlar, komplolar, din, sinema, bilim, moda, dans ve siyaset gibi farklı konuları işleyen 18 belgesel yer alıyor. Colin’s sponsorluğunda gerçekleştirilen Genç Ustalar bölümünde, ilk ya da ikinci filmleriyle dünya sinema endüstrisinin dikkatlerini üzerine çekmiş 13 başarılı genç yönetmenin filmi yer alıyor. Sponsorluğunu Dole’nin üstlendiği Yıllara Meydan Okuyanlar bölümünde sinemaseverler yıllara meydan okuyan beş usta yönetmenin en son filmlerini izleme fırsatı bulacaklar.
İstanbul Film Festivali’nin uyarıcı, sarsıcı, kışkırtıcı filmleri uykuya tercih edenlerin dört gözle beklediği geleneksel geceyarısı sineması bölümünün sponsorluğunu bu yıl LG üstleniyor. LG ile Geceyarısı Çılgınlığı bölümünde yer alan 3 film, Cuma geceleri Beyoğlu ve Cumartesi geceleri Atlas sinemasında saat 24.00’te gösterilecek. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Malaysia Airlines sponsorluğunda gerçekleşen Mayınlı Bölge’sinde bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan, yaklaşımları ve teknik özellikleriyle sıra dışı 10 film yer alıyor.
Çocuk mönüsü
Son dört yıldır festival programında yer alan ve çocuklar kadar büyüklerin de takipçisi olduğu Çocuk Mönüsü, JOJO’nun sponsorluğunda bu yıl da devam ediyor. Çocuk filmleri festivallerinde izleyicilerden tam not alan 3 film, festival boyunca hafta sonları öğlen 13.30 seanslarında Nişantaşı Citylife City’s ve Kadıköy Kadıköy sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.
Festival sinemaları
Festivalin gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları, Kadıköy’de Kadıköy sineması ve hafta içi 16.00-19.00-21.30 seanslarıyla hafta sonları Nişantaşı CityLife Cinema (City’s) olmak üzere toplam 7 sinema salonunda gerçekleştirilecek.