Bombalı saldırı sonucu, 24 Ocak 1993’te yitirdiğimiz Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 17. yıldönümü olan bugün, çeşitli etkinliklerle anılıyor.
Mumcu’yu anma etkinlikleri, Ankara’da bugün saat 11.00’de Batıkent Uğur Mumcu Parkı’ndaki Uğur Mumcu anıtına çelenk konulmasıyla başlayacak. Saat 12.00’de sevenleri ve yakınları karanfillerle ve mumlarla, Gaziosmanpaşa semtindeki Uğur Mumcu Sokağı’ndaki evinin önünde olacak. Burada, Mumcu anısına “Buradaydık” adlı sinevizyon gösterisi gerçekleştirilecek. Sinevizyon gösterisinin ardından da Türk halk müziği sanatçısı Ufuk Karakoç, dinleti sunacak.
Daha sonra, saat 14.30’da Mumcu’nun Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü ziyaret edilecek. Saat 19.00’da ise Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, “Uğur Mumcu Sesleniyor 2009: Güdümlü Hukuk, Peşin Yargı, Siyasal Kin” başlıklı sinevizyon gösteriminin ardından, Uğur Mumcu Korosu konser verecek. Serkan Kırmızı da perküsyon gösterisi sunacak. Aynı gün Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Konferans Salonu’nda da Gürsel Gökçe’nin hazırladığı “Uğur Mumcu’nun Ardından” başlıklı fotoğraf gösterisi gerçekleştirilecek. Saat 19.45’te ise Günel Çantak’ın hazırladığı “Uğur Mumcu” isimli belgesel filmin gösterimi yapılacak.
Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu ile evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yitirdiğimiz, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin kurucusu, Türk Hukuk Kurumu ve Ankara Barosu başkanlarından, Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ölüm yıldönümleri olan, 24-31 Ocak günleri arasında, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) öncülüğünde, çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla düzenlenen “17. Adalet ve Demokrasi Haftası” da bugün başlıyor. Etkinlikte suikastlara kurban giden tüm aydınlar, söyleşiler, konserler ve tiyatro ile belgesel film gösterimleri ile anılacak. Etkinlikler çerçevesinde yarın, Günel Cantak’ın hazırladığı, gazeteci-yazar Abdi İpekçi anısına belgesel film gösterimi saat 13.00’te, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ayrıca, Prof. Dr. Sedat Sever’in yöneteceği, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Aydın Köksal ve Prof. Dr. Mümin Köksal’ın konuşmacı olarak yer alacağı “Yabancı Dille Öğretim” konulu bir açıkoturum yapılacak. Açıkoturumun ardından Ankara Cumhuriyet Okurları (CUMOK) Dönem Sözcüsü Haluk Yalvaç’ın yöneteceği, gazeteci-yazar Faruk Bildirici, Prof. Dr. Yahya Kazım Zabunoğlu ve Cumhuriyet gazetesi yargı muhabiri İlhan Taşcı’nın konuşmacı olarak yer alacağı “Dinlenen, İzlenen, Susturulan Gazetecilik” konulu başka bir açıkoturum gerçekleştirilecek. Açıkoturumların ardından Karşı Atölye’nin hazırladığı “Cesaret Tek Bir Sözcükle Başlar” adlı tiyatro oyunu sahnelenecek.
Suavi ve Moğollar’dan konser
Etkinliklerin 3. günü olan salı, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, saat 13.00’te, Gürsel Gökçe’nin hazırladığı “Uğur Mumcu’nun Ardından” başlıklı fotoğraf gösterisi, başkentlilerin beğenisine sunulacak. Fotoğraf gösterisinin hemen ardından da “Uğur Mumcu” başlıklı belgesel film gösterimi yapılacak. Aynı gün saat 15.00’te aynı yerde Mustafa Yumurtacı, Ferruh Atbaşoğlu ve Doç.Dr. Aynur Aydın’ın konuşmacı olarak yer alacağı “Ormancılığımızda Yaşananlar ve Anayasal Hukuksuzluk” başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Ardından da Ülkü Günay’ın yönettiği, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan ve Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel’in konuşmacı olarak yer alacağı “Hukuk Dili Değişiyor mu?” adlı açıkoturum düzenlenecek. Üç Anadolu müzik grubu aynı gün saat 19.00’da dinleti gerçekleştirecek. 19 Ocak 2007’de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Hrant Dink anısına da Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Konferans Salonu’nda, saat 19.30’da, “Hrant Dink” belgeseli gösterilecek. Bir hafta sürecek etkinliklerin son günü olan 31 Ocak’ta, Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Muammer Aksoy gömütü başında anılacak. Anma töreni Aksoy’un Cebeci Asri Mezarlığı’ndaki gömütü başında saat 12.30’da başlayacak. Aynı gün akşam da Suavi ve Moğollar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda, saat 19.30’da, konser verecek.
Uğur Mumcu’yu özlüyoruz
Bombalı suikast sonucu katledilen Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’ya olan özlem 17 yılda hiç bitmedi. Mumcu’nun sevenleri her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenledikleri etkinliklerle “ışığının’ sönmeyeceğini kanıtladı. Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Dursun Atılgan yaptığı yazılı açıklamada, Mumcu’nun yaşamı boyunca Türk Aydınlanması’nın önündeki engelleri yıkmak için çalıştığını belirtti.
İstanbul ve Ege’de yapılacak etkinliklerden bazıları şöyle:
* CHP İstanbul İl Örgütü, Harbiye’deki Uğur Mumcu Anıtı önünde anma töreni düzenleyecek.
* CHP Bahçelievler saat 14.00-16.00 arasında Şirin-evler Meydanı’nda karanfil dağıtacak.
* Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve ADD Sarıyer Şubesi Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi’nde bugün saat 14.00’de “Kemalizm ve Uğur Mumcu” paneli yapılacak.
* Kadıköy Belediyesi’nce yarın saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek etkinliklere Mumcu’nun gazeteci dostu Uluç Gürkan konuşmacı olarak katılacak. Melike Demirağ da sahne alacak.
* Kartal Belediyesi’nce yapılan program bugün saat 20.00’de Uğur Mumcu Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’ndeki Tolga Çandar konseriyle başlayacak. 30 Ocak Cumartesi günü ise Uğur Mumcu’nun aynı adlı eserinden yorumlanan “Bir Pulsuz Dilekçe” adlı tiyatro oyunu saat 19.30’da gösterilecek.
* Maltepe Belediyesi, ADD, ÇYDD, Türkiye Gençlik Birliği ve Cumhuriyet Kadınları Derneği işbirliğiyle bugün saat 13.30’da Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde “Uğur Mumcu Aydınlığında Tam Bağımsız Türkiye” paneli yapılacak. Panele yazarımız Ali Sirmen, Berhan Şimşek, Erol Bilbilik, Sunay Karaman ve Şanal Sarıhan katılacak.
* İstanbul CUMOK’un gerçekleştirdiği “21. Yüzyılda Adalet ve Demokrasi” konulu panel ise bugün saat 15.30’da Kartal Belediyesi Yaşam Kalitesini Yükseltme Merkezi’nde başlayacak. Etkinliğe Ali Sirmen ve İstanbul Barosu eski Başkanı Kazım Kolcuoğlu katılacak.
4 İzmir Narlıdere Belediyesi tarafından saat 12.00’de Limanreis Mahallesi’ndeki büstü başında anılacak. Anma programına TGF ve İGC Başkanı Atilla Sertel, Cumhuriyet gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur katılacak.
* Bodrum Belediyesi, CUMOK, ADD, ÇYDD, CHP, DTO, CKK şubelerinin yanı sıra Muğla Barosu ve Mavi Yol Girişimi’nin düzenlediği program kapsamında saat 13.00’te Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak. Saat 14.00’te yazarlarımız Hikmet Çetinkaya ve Şükran Soner’in konuşacağı “Adalet ve Demokrasi” başlıklı panel gerçekleştirilecek.
* Balçova Belediyesi tarafından düzenlenen “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” paneli saat 16.00’da başlayacak.
* İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki panele Cumhuriyet gazetesi Vakfı 2. Başkanı ve yazarı Alev Coşkun, Cumhuriyet gazetesi yazarı Şair Ataol Berhamoğlu, CHP Grup Başkenvekili Kemal Anadol ve gazeteci yazar Metin Uca katılacak.
* İzmir Büyükşehir Belediyesi, Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Vakfı (TOBAV) işbirliğiyle gerçekleştirilecek etkinlik, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saat 20.00’de başlayacak. Prof. Dr. Murat Tuncay tarafından sahneye konan Mumcu’nun “Bir zamanlar büyüklerimiz” eseri sunulacak. Etkinlikte Cumhuriyet gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Kızık, İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, İzmir Barosu Başkanı Özdemir Sökmen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşacak. Saat 16.00’da Tarihi Havagazı Fabrikası’nda, “Uğur Mumcu Sesleniyor 2010” adlı sergi açılacak.
* Karşıya Belediyesi’nin ADD şubesiyle birlikte düzenlediği etkinlik, saat 18.00’de Karşıyaka Nikâh Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
* Çiğli Belediyesi’nce saat 11.00’de Uğur Mumcu Parkı’nda tören düzenlenecek. 26 Ocak Salı günü saat 18.00’de “Sakıncalı Piyade” oyununu sahnelenecek.
* Gaziemir Belediyesi’nce saat 12.00’de “Niçin Öldürüldüler” adlı resim sergisi, Atatürk Kültür Merkezi’nde açılacak. Saat 13.00’teki avukat Fikret İlkiz’in yöneteceği anma programına, Prof. Uğur Alacakaptan, TGF-İGC Başkanı Atilla Sertel’le gazeteci yazar Celal Başlangıç, Yalçın Bayer, Gönül Soyoğul ve Erbil Tuşalp katılacak.
* Buca Belediyesi’nde 18.00’de Anadolu Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve şiir dinletisinin yer alacağı program gerçekleştirilecek.
* Bornova Belediyesi nikâh/meclis salonunda saat 19.00’da Atilla Er, Mumcu’nun “Sesleniş”ini okuyacak. Dil Derneği Genel Başkanı Sevgi Özel’in “Uğurlar Olsun” konulu söyleşisinin ardından Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Sakıncalı Piyade Okuma Tiyatrosu’nu sergileyecek.
* Bergama’da saat 13.00’te ilçe merkezindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak. saat 13.30’da da Prof. Ergün Aybars “Uğur Mumcu ve Kemalizm” konulu konferans verecek.
Altan Öymen arkadaşını anlattı
ADANA (Cumhuriyet Bürosu) – 17 yıl önce öldürülen yazarımız Uğur Mumcu Adana’da anıldı. CUMOK’un Mumcu anısına düzenlediği konferansta konuşan Altan Öymen, “Uğur Mumcu’yu öldürdüler ama onun izinden giden binlerce insan var. Türkiye bu karanlıktan kurtulacaktır” dedi.
Mavi Sürmeli Oteli’nde gerçekleştirilen etkinliğe sendika, meslek odası, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisiyle Cumhuriyet okurları katıldı. Etkinlikte Uğur Mumcu’nun yaşamını yansıtan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Adana CUMOK Temsilcisi Okan Toygar, Uğur Mumcu’nun fikirlerinin hâlâ yaşadığına dikkat çekti. Adana CUMOK’un Çukurova Aydınlanma Toplantıları kapsamında Uğur Mumcu anısına düzenlediği “Öfkeli Yıllar” konulu konferansta konuşan eski CHP Genel Başkanı, gazeteci-yazar Altan Öymen, yakın bir arkadaşını yitirmiş olmanın üzüntüsünü yaşadığını belirterek suikastın iç yüzünün hâlâ aydınlatılamadığını vurguladı. Öymen, “Aradan geçen zamanda 11 hükümet, 7 başbakan, 14 İçişleri bakanı değişti. Yargılamada 3 kişi mahkûm edildi ama bunları kimin yönlendirdiği hâlâ belli değil. Abdi İpekçi de katledilmişti. Onun katili kahraman gibi karşılanıyor. Mumcu yaşarken Ağca’nın ilişkilerini sorgulamış, kitaplar yazmıştı. O da birçok aydın gibi öldürüldü. Ocak ayı kötü bir ay. Mumcu’yu öldürdüler ama onun izinden giden binlerce insan var” dedi.
Adaletini 17 yıldır arayan dava
Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun katledilişinin üzerinden geçen 17 yıl boyunca adalete de, kıyımın ve tetikçilerin ardındaki “asıl güce” de ulaşılamadı. Mumcu’nun aracına bomba konulmasına gözcülük ettiği belirtilen Oğuz Demir ise 17 yıldır firari ve bulunamadı.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu’nun katledilişinin üzerinden 17 yıl geçti. Bu süreçte, 13 hükümet, 15 İçişleri Bakanı, 13 Adalet Bakanı değişti ancak olay tüm boyutlarıyla aydınlatılamadı . 7 yıl boyunca faili meçhul dosya olarak tozlu raflarda bekleyen Mumcu suikastı dosyası, İstanbul’da terör örgütü Hizbullah’ın İlim grubuna yönelik 17 Ocak 2000’deki operasyonda elde edilen CD ve disketlerdeki bilgiler üzerine yeniden açılabildi. Elde edilen bilgiler ışığında Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla 21 Şubat 2000 tarihinde “UMUT” (Uğur Mumcu Uzun Takip) operasyonuna başlandı.
Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı suikastının faili olarak 14 Mayıs 2000’de Ankara’da gözaltına alınan Necdet Yüksel’in yer göstermesi sonucu, Sincan’da çok sayıda patlayıcı ve mühimmat bulundu. Dönemin DGM Savcısı Hamza Keleş, 11 Temmuz 2000’de, 9 kişi hakkında idam istemiyle olmak üzere 17 sanık hakkında dava açtı, 111 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.
Mumcu’nun aracına bombayı yerleştiren Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar, 14 Ağustos 2000’de yargılanmaya başlandı. Sanıklar Özmen, Yüksel ve Aytufan, “mevcut anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için oluşturulan silahlı çeteye üye olup, anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı.
Dosyanın temyiz için gittiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, idama mahkûm edilen Yüksel ve Aytufan’ın cezasını müebbete dönüştürerek onadı, ölüm cezasına çarptırılan Özmen’in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını ise eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu. DGM’lerin kapatılması üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devredilen davada, Özmen, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Dosyanın temyiz için ikinci kez gönderildiği Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sanık Özmen’in ağırlaştırılmış müebbete çarptırılması kararını onadı. Böylece Mumcu suikastı yönünden dosya kesinleşmiş oldu. Ancak dosya kapsamında Ferhan Özmen dışında da tutuklu hiç kimse kalmadı.
17 yıl süren firar
Mumcu’nun aracına bomba konulmasına gözcülük ettiği belirtilen Oğuz Demir ise 17 yıldır firari ve bulunamadı. Demir’in İran’a kaçtığı yönünde belirlemeler yapıldı. Ancak bugüne değin Demir’in bu ülkede olup olmadığının kesinleştirilmesi ve iadesi konusunda adım atılmadı. Cinayetin hükümlülerinden olan ve 2005 yılında tahliye edilen Mehmet Ali Tekin’e Küçükçekmece Kaymakamlığı’ndan 2 bin TL’lik yardım yapıldığı ortaya çıktı. Davada 12 yıl hapse mahkûm olan Muzaffer Dağdeviren ise alacak-verecek meselesi yüzünden çıkan silahlı çatışmada öldürülmüştü.