Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Örnek son yıllarda her yaz döneminde yeniden gündeme gelen diyet ve beslenme üzerine söyleşi yaptık.
Örnek, özellikle sadece yaz aylarında değil bireylerin kendi sağlıkları için “Yeterli ve dengeli beslenmeyi” öğrenmeleri ve bunu hayatlarının bir parçası haline getirmeleri gerektiğini vurguluyor. “Yaza girerken hafiflemek bikinilerin içerisinde güzel görünmek elbette ki pek çok insan için önemli ama bu endişe ile sağlıksız diyetler yapmak, vücudu zorlamak çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.” diyen Diyetisyen Tuğçe Örnek, Gazetelerden ya da internet sayfalarından okunarak yapılan kısa süreli şok diyetler ilerleyen zamanda geri dönüşü oldukça zor olacak olan zararlar verebileceğine dikkat çekiyor.
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Tuğçe Örnek “Güzelleşelim derken sağlıklarından olabilirler. Halbuki yeterli ve dengeli beslenebilmek için uyulacak birkaç kural ömür boyu fit ve sağlıklı bir bedene kavuşmalarını sağlayabilir.”
Diyet yapmak yerine uyulacak 10 altın öneri;
1.Öğün atlamayın.
Öğün atlayınca zayıflanır düşüncesi tamamen yanlıştır, aksine öğün atlayan kişinin metabolizma hızı azaldığı için bu şekilde verilen kilolar fazlasıyla geri alınır. Sabah, öğle, akşam mutlaka ana öğünlerinizi her gün aynı saatte olacak şekilde düzenli alın. Aralarda da hafif hafif beslenmeyi unutmayın. Aralarda yiyebileceğiniz en uygun atıştırmalıklar şunlardır; 1 porsiyon kuru veya taze meyve (1 küçük boy elma veya 4 adet kuru kayısı), 1 su bardağı süt veya ayran, 1 avuç leblebi veya 3-4 adet şekersiz kepekli bisküvi. Akşam yemeğinizi geç saatlere bırakmayın ama mecbur kaldıysanız sebze yemeği, yoğurt, ekmek gibi hafif yiyecekler tüketin.
2.Öğünlerinizi çeşitlendirin .
Tek tip beslenme doğru değildir. Yeterli dengeli beslenip, ideal kilonuza erişmek için aynı öğünde vücudunuzun ihtiyacı olan tüm besin gruplarından (süt-yoğurt, et-kurubaklagil, meyve, sebze, tahıl) dengeli bir şekilde almalısınız. Mesela öğle yemeğine örnek bir menü; mercimek çorba, etli taze fasulye, yoğurt, kepekli ekmek arada 1 porsiyon meyve.
3.Posa tüketiminizi arttırın .
Hem sindirim sistemi sağlığınız hemde tokluk hissinizin gelişmesi için günlük posa alımınızı arttırın. Beyaz ekmek yerine kepek veya çavdar veya tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur veya tam buğday makarnası tüketin, meyvelerinizi soymayın haftada 2 kez kurubaklagil tüketin.
4.Yeterli karbonhidrat alın .
Genel olarak diyete başlandığında yapılan en büyük hata tüm karbonhidrat kaynaklarından vazgeçmektir. Öğünlerde yeterli karbonhidrat tüketmezseniz kan şekeriniz düşer acıkma süreniz kısalır, eliniz gereksiz atıştırmalıklara gider. Her öğün ya 1-2 dilim tam tahıllı, kepekli veya çavdar ekmeği ya da 3-4 kaşık bulgur veya tam buğday makarnası tüketin.
5.Protein tüketiminize dikkat edin .
Proteini yüksek besinler ayrıca yüksek oranda yağ içerirler bu nedenle ihtiyacınızdan fazla protein tüketmemeye çalışın, ayrıca aşırı protein tüketiminin böbreklerinizi yorduğunu da unutmayın.
6.Tatlı yerine meyve yiyin.
Gün içerisinde şekerinizin düşüğünüz ve canınızın tatlı çektiğini hissedebilirsiniz, böyle zamanlarda tatlıya değil meyveye uzanın ancak bir öğünde 2-3 porsiyondan fazla meyve tüketmeyin, aşırı meyve tüketiminin de kilo kontrolünü olumsuz yönde etkilediğini unutmayın.
7.Yemek porsiyonlarınızı küçültün, salata porsiyonlarınızı büyütün.
Evinizde küçük yemek tabaklarını tercih edin, dışarıda yemek yerken büyük bir porsiyonun hepsini bitirmeyin. Aynı yemekten 2. Porsiyonu çok nadir tercih edin. Ancak salata kaselerinizi istediğiniz kadar büyütebilirsiniz, tabi ki salata soslarından ve aşırı yağdan uzak durmak şartıyla.
8.Yeme hızınızı azaltın, daha çok çiğneyin.
Beyne tokluk sinyalinin gitmesi en az 15-20 dk sürer, az çiğneyip, hızlı yerseniz tokluk oluşana kadarki sürede daha çok yemek yerseniz ve aldığınız kalori miktarı artar.
9.Kızartmayın, kavurmayın, yağ tüketiminizi azaltın.
Yeterli dengeli beslenip fazla kilolardan kurtulmak için doğru pişirme tekniklerini tercih etmelisiniz, ayrıca kızartma sırasında besinde bir sürü kanserojen maddeler meydana geldiğini de unutmayın, bu nedenlerden dolayı besinlerinizi kızarmak veya kavurmak yerine, haşlayın, buğulayın veya fırında pişirin. Et, tavuk, balık koyduğunuz hiçbir yemeğe ekstradan yağ koymanıza gerek yoktur, 1 kg sebzeden sebze yemeği pişiriyosanız 2 yemek sıvı yağ yemeğinizi pişirmenize yeterlidir.
10.Daha fazla su için.
Vücudumuzun her gün en az 1,5- 2 lt suya ihtiyacı vardır, yemekten önce içtiğiniz 1 bardak su besin tüketimizi azaltır, ayrıca açlık hissettiğinizde 1 bardak su açlığınızı yatıştırır. Su ihtiyacınızı bir anda karşılamayın, gün içerisine yaymaya dikkat edin.