”Dünya Sigarasız Günü” yarın kutlanacak
”Dünya Sigarasız Günü” yarın kutlanıyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, dünyada sigara içen 1 milyar kişinin, 200 milyonunu kadınların oluşturduğunu bildirdi.
Ankara– Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, yaptığı açıklamada, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı yıkıcı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında, her yıl 31 Mayıs gününün ”Dünya Sigarasız Günü” olarak kutlandığına işaret etti.
Bu yılki Dünya Sigarasız Günü’nün ana temasının ”sigara ve kadın” olarak belirlendiğini belirten Küçük, bu çerçevede ülkemizde de sigaranın zararları konusunda başta kadınlar olmak üzere, toplumu uyarıcı etkinliklere yer verileceğini kaydetti.
Amaç gençleri sigaradan korumak
Küresel tütün salgınını önlemek üzere, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde hazırlanan ve bugün itibarıyla 168 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin, 2004 yılında Türkiye adına Sağlık Bakanlığı tarafından imzalanmasının ardından Türkiye’nin tütün ürünlerinin zararlarından korunmak yolunda önemli adımlar attığına işaret eden Küçük, bu konuda etkin hukuki düzenlemelerin de uygulamaya konulduğunu belirtti.
Başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla mücadele için tütün mamulleri tüketiminin azaltılmasının amaçlandığına dikkat çeken TAPDK Başkanı, bu kapsamda, çocuklar ve gençler başta olmak üzere, vatandaşları sigaradan uzak tutmaya ve başkalarının içtiği sigara dumanından korumaya çalıştıklarını anlattı.
Küçük, bu çerçevede, Türkiye’de Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı’nda ifade edildiği gibi ”2012 yılına kadar 15 yaş üzerinde tütün ürünü tüketmeyenlerin oranını yüzde 80’nin üzerine çıkarmayı, 15 yaş altında ise yüzde 100’e yaklaştırmayı” istediklerini bildirdi.
“Bu yıl tema, sigara ve kadın”
Dünya Sağlık Örgütü’nün bu yıl 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nün teması olarak ”sigara ve kadın”ı belirlediğine işaret eden TAPDK Başkanı, şöyle devam etti:
”Bu temanın seçilmesinin özel bir anlamı bulunmaktadır. Zira Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Kadın ve Sağlık Raporu’na göre, dünyada sigara içen 1 milyar kişinin yüzde 20’sini (200 milyonunu) kadınların oluşturmakta, sigara, kadın ölümlerinin yüzde 6’sından sorumlu tutulmaktadır.
Akciğer kanseri ölümlerinin çok büyük bir kısmının sigaradan kaynaklandığı, dünyada eğer acil önlem alınmazsa, 20 yaş ve üzeri kadınlarda 2004 yılında 1,5 milyon olan ölüm sayısının, 2030 yılında 2,5 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. Bu ölümlerin yüzde 75’ine yakın kısmının orta-düşük gelir seviyelerindeki ülkelerde olacağı da belirtilmektedir.”
“Kızlarımız ve kadınlarımız, sigara endüstrisinin hedefi”
Türkiye İstatistik Kurumu Küresel Yetişkin Tütün Araştırmasına göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 31,3’ünün her gün veya ara sıra tütün ürünleri kullandığını belirten Küçük, bu oranın erkeklerde yüzde 47,9, kadınlarda ise yüzde 15,2 seviyesinde bulunduğunu bildirdi.
TAPDK Başkanı Küçük, Türkiye’de 13-18 yaş grubu gençlerin yüzde 8,4’ünün sigara kullandığına da vurgu yaptı. Gençlerde sigara kullanım oranının, erkeklerde yüzde 9,4, kızlarda ise yüzde 5,3 olarak belirlendiğini söyleyen Küçük, şöyle devam etti:
”2003 yılında yapılan aynı çalışmanın sonuçları, gençlerde sigara kullanımının yüzde 6,9, bu oranın erkeklerde yüzde 9,4, kızlarda yüzde 3,5 olduğunu ortaya koymuştu. Bu çalışma, maalesef gençlerde, özellikle de kızlarda sigara kullanımının arttığını göstermektedir.
Rakamlar, kızlarımızın ve kadınlarımızın sigara endüstrisinin en öndeki hedef grupları arasında bulunduğunun göstergesidir. Gençlerimiz ve kadınlarımız giderek daha fazla sigara kullanmaktadır. Bu durum, ülkemizin sağlıksız bir erişkin nüfusa sahip olması ve hastalık yükünün artması tehlikesini beraberinde getirmektedir.”