Sıcakların artmasıyla birlikte serinlemek için sıklıkla kullanılan havuz ve denizlerden cinsel yolla bulaşan hastalıkların arttığı belirtildi
Uzmanlar, sıcakların daha da yükselmesiyle birlikte serinlemek amacıyla çok sayıda yurttaşın akın ettiği havuz ve denizlerden, cinsel yolla bulaşan hastalıkların artabileceğine dikkat çekti. En fazla bulaşan hastalıkların genital mantar enfeksiyonları olduğuna dikkat çeken uzmanlar, havuz veya deniz sefasının hastanede bitmemesi için girilen suyun temizliğinden emin olunması ve bu durumda girilmesi gerektiği konusunda yurttaşları uyandılar.
Türk-Alman Jinekoloji Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, havuzdan veya denizden bulaşan en sık hastalıkları genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, molluscum cantagiosum (inci taneleri gibi, sivilce benzeri ama sivilceden daha sert, göbekli kabartılar şeklinde görülen hastalık) ve trikomonas enfeksiyonları olarak sıraladı. Ayrıca iyi temizlenmeyen havuzlardan tifo, hepatit A ve E, kolibasili, dizanteri ve paratifo gibi ateşli ishal yapan mikroplar, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonları ile mantar, uyuz gibi deri hastalıkları da bulaşabileceğini belirtti. Ünlü, “Çok sayıda kişinin yüzdüğü bir havuzda, su sirkülasyonu da çok iyi değilse burada da birtakım mikroplar, bakteriler kalacaktır. Bunlar da kadınlarda vajinal enfeksiyonlar gibi birtakım mikrobik hastalıkların olmasına yol açacaktır. Demek ki havuzun kalabalık olduğu saatlerde çok fazla havuza girmeyecekler ya da su devrinin yeterli olmadığı yerleri tercih etmeyecekler” dedi.
Cinsel Sağlık Enstitüsü Genel Sekreteri, cinsel terapist Gülüm Bacanak ise “Havuzlardan bulaşanlar daha çok ıslak mayoyla beklemek, yeterince kurulanmamak, üşümek, sık çamaşır değiştirmemek, temiz olmayan havuzların ve hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılması, naylondan imal edilmiş ve dar olan kıyafetlerin kullanılması ile korunmasız ilişki şeklinde genital floranın dengesinin bozulmasıyla oluşur” dedi.