Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre, dünyada 35 milyon Alzheimer hastası olduğunu bildirerek, ”Ancak bu rakamın 2030’da ikiye katlanacağı ve 2050’de ise 115 milyon insanın bu hastalıktan mustarip olacağı belirtiliyor” dedi.


Four Seasons Otel’de, Türkiye Alzheimer Derneği ve Novartis ilaç firması tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Emre, Türk Alzheimer Derneği ve Novartis firmasının işbirliğiyle yürütülen ve Alzheimer hastalığına dikkat çekmek, hastalıkla ilgili bilinç yaratmak için başlatılan ”Bir Gün Alzheimer Olursam” adlı projede, ünlü isimlerin hastalıkla ilgili kaleme aldığı mektupların ”Dünya Alzheimer Günü” çerçevesinde bir kitapta toplandığını belirtti.

Prof. Dr. Emre, sanat, medya, spor ve iş dünyasından isimlerin yazdığı mektuplarda, bir gün Alzheimer hastalığına yakalanıp her şeyi unutmaları durumunda sevdiklerine söylemek istediklerini kağıda döktüklerini ifade etti.

Kitapların ücretsiz olarak D&R kitap mağazalarından temin edilebileceğini bildiren Prof. Dr. Emre, Alzheimer hastalığının ciddiyetine, yaşlanan nüfusa paralel olarak toplumda artışına ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Mehmet Emre, Novartis ile işbirliği içinde hayata geçirilecek yeni projede, Alzheimer hastalarına evde bakım hizmeti vererek, hasta yakınlarına yardımcı olmayı amaçladıklarını belirtti. Emre, dernek tarafından eğitilecek özel hemşirelerin, ihtiyaç duyan ailelere hastalıkla ilgili pratik eğitimler vermek üzere yönlendirileceğini söyledi.

”Bu hizmet kapsamında, ilk aşamada 300 Alzheimer hasta ve yakınına ulaşılması ve ev düzenlenmesi, hasta için egzersizler, diyet gibi konularda hasta yakınlarına eğitimler verilmesi planlanan projenin, 2011 itibariyle hayata geçirilmesi planlanıyor” diyen Prof. Dr. Emre, şunları kaydetti:

”Toplumun bütün gruplarını, soysal sınıf ve coğrafi bölge ayrımı olmaksızın etkileyen Alzheimer hastalığı, 65 yaş ve üzeri kişilerin yaklaşık yüzde 5’inde, 85 yaş ve üzeri kişilerin ise yaklaşık yüzde 30’unda görülüyor. Şu anda dünyada 35 milyon Alzheimer hastası var. Bu rakamın 2030 senesinde ikiye katlanacağı ve 2050’de ise 115 milyon insanın bu hastalıktan mustarip olacağı belirtiliyor. Türkiye’de ise yaklaşık 300 bin Alzheimer hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Toplumun yaşlanmasına paralel olarak, vaka sayıları hem dünyada hem Türkiye’de çoğalıyor. Toplum arasında çoğunlukla yaşlılıkta normal algılanan unutkanlıkla özdeşleşip geç teşhise neden olan hastalık, beyin hücrelerini, ilerleyici ve geri dönülmez bir şekilde harap ediyor. Hastalıktan koruyan ya da hastalığı tamamıyla durduran bir tedavi yöntemi henüz olmayan Alzheimer’a karşı günümüzde uygulanan tedaviler hastalığın bazı belirtilerini azaltarak hastanın hayatını rahatlatmak ve hastalığın klinik seyrini yavaşlatmaktadır. Son zamanlarda, hastaların tedavilere uyumlarını artırmak ve tedavi sürelerini optimize edebilmek için yeni uygulama yöntemleri de geliştirilmiştir.”

Basın toplantısına, Novartis Satış ve Pazarlama Direktörü Selahattin Saygan, sanatçı Burhan Şeşen, gazeteci Erdoğan Aktaş da katıldı.